Otrzymywanie enzymów z mikroorganizmów ekstremofilnych i rekombinantowych. Charakterystyka tych enzymów oraz określenie ich przydatności do wytwarzania nowych składników żywności służących do poprawy właściwości funkcjonalnych i jakości uzyskanych produktów lub pomocnych w usprawnieniu aktualnie stosowanych procesów technologicznych. Enzymatyczna synteza oligosacharydów. Właściwości i zastosowania unieruchomionych enzymów i komórek drobnoustrojów. Selektywna enzymatyczna hydroliza białek (Józef Synowiecki, Paweł Filipkowski, Katarzyna Grubiak).
Opracowywanie sposobów racjonalnego zagospodarowania i wykorzystania produktów ubocznych powstających podczas przetwórstwa surowców pochodzenia morskiego do otrzymywania kolagenu, żelatyny, białek niekolagenowych, hydrolizatów białkowych i oleju rybnego oraz określenie kierunków ich wykorzystania (Maria Sadowska, Ilona Kołodziejska, Robert Tylingo, Maria Tynek, Roman Pawłowicz).
Enzymatyczne i chemiczne modyfikacje białek i polisacharydów: czynniki wpływające na rekonstytucję włókien kolagenowych, modyfikacje funkcjonalnych właściwości kolagenu, wykorzystanie transglutaminazy do sieciowania białek oraz modyfikowania użytkowych właściwości folii białkowych i białkowo polisacharydowych, modyfikacje skrobi w reakcjach z kwasami nieorganicznymi oraz ich solami i wodorosolami z zastosowaniem promieniowania mikrofalowego oraz wykorzystanie otrzymanych produktów jako składników opakowań biodegradowalnych lub jako suplementy diety (Ilona Kołodziejska, Maria Sadowska, Hanna Staroszczyk, Robert Tylingo).
Fizyczne, chemiczne i enzymatyczne modyfikacje tłuszczów naturalnych, ze szczególnym uwzględnieniem katalitycznego uwodornienia i przeestryfikowania triacylogliceroli. Badanie zmian właściwości i wartości żywieniowej lipidów zachodzących w czasie obróbki termicznej i innych procesów przetwórczych. Metody zapobiegania niekorzystnym przemianom lipidów. Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów oraz innych tłuszczów modyfikowanych o określonych właściwościach funkcjonalnych (Dorota Martysiak-Żurowska, Roman Pawłowicz, Maria Tynek).
Powrót do menu
Ocena przydatności wykorzystania wysokiego ciśnienia w ujemnej temperaturze do utrwalania lub przetwarzania żywności: badanie przeżywalności drobnoustrojów w warunkach modelowych i w środowisku żywności w zależności od parametrów procesu, właściwości drobnoustrojów, składu środowiska; określenie skuteczności inaktywacji mikroorganizmów wskutek połączonego działania ciśnienia i innych czynników przeciwdrobnoustrojowych; wpływ wysokiego ciśnienia na przemiany wybranych składników żywności - białek, w tym enzymatycznych, niebiałkowych składników azotowych, lipidów oraz na właściwości reologiczne mięsa (Edyta Malinowska-Pańczyk, Ilona Kołodziejska).
Powrót do menu
Wpływ stosowanych technologii na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Zdrowotność dostępnych w handlu odżywek dla niemowląt pod względem zawartości produktów reakcji Maillarda, zawartości utlenionych form lipidów, azotanów (V i III). Zmiany składu mleka kobiecego w różnych okresach laktacji w zależności od wybranych składników diety (Dorota Martysiak-Żurowska).
Powrót do menu
Zastosowanie i rozwój metod instrumentalnych do badania jakości zdrowotnej produktów żywnościowych. Doskonalenie istniejących i poszukiwanie nowych metod analizy żywności. Ekstrakcja lipidów z różnego typu matryc biologicznych (tkanki roślinne i zwierzęce, mleko ludzkie, produkty spożywcze). (Dorota Martysiak-Żurowska, Roman Pawłowicz, Robert Tylingo).
Powrót do menu
Reologiczna charakterystyka surowców i produktów żywnościowych, czynniki wpływające na strukturowo-mechaniczne właściwości żywności (Maria Sadowska, Robert Tylingo).
Powrót do menu
Przeciwrakotwórcze składniki warzyw krzyżowych oraz owoców o wysokim potencjale przeciwutleniającym, ich identyfikacja i charakterystyka, określanie wpływu czynników fizykochemicznych na biologiczną aktywność tych składników, opracowywanie technologii produkcji żywności prozdrowotnej oraz udokumentowane jej znaczenia w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych oraz w zmniejszaniu ubocznych objawów toksycznych chemoterapii w przypadku pacjentów onkologicznych (Agnieszka Bartoszek, Barbara Kusznierewicz we współpracy z innymi Katedrami Wydziału Chemicznego oraz z innymi polskimi i zagranicznymi uczelniami).
Powrót do menu
2008
Januszewska-Jóźwiak K., Synowiecki J. 2008. Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy. Biotechnologia, 1(80), 168-176.
Januszewska-Jóźwiak K., Synowiecki J. 2008. Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności. Biotechnologia, 3(82), 89-102.
Kołodziejska I., Skierka E., Sadowska M., Kołodziejski W., Niecikowska C. 2008. Effect of extracting time and temperature on yield of gelatin from different fish offal. Food Chemistry, 107, 700-706.
Kusznierewicz B., Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2008. The effect of heating and fermenting on antioxidant properties of white cabbage. Food Chemistry, 108, 853-861.
Kusznierewicz B., Bartoszek A., Wolska L., Drzewiecki J., Gorinstein S., Namieśnik J. 2008. Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins. LWT – Food Science and Technology, 41, 1-9.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Dunajski E. 2008. Effect of high pressure on selected bacteria at subzero temperature. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 58, 419-424.
Piotrowska B., Sztuka K., Kołodziejska I., Dobrosielska E. 2008. Influence of transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) on the properties of fish-skin gelatin films. Food Hydrocolloids, 22, 1362-1371.
Skierka E., Sadowska M., Mańkowska J., Lipińska-Beyer A. 2008. Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Medycyna Weterynaryjna, 64, 677-680.
Sztuka K., Kołodziejska I. 2008. Effect of transglutaminase and EDC on biodegradation of fish gelatin and gelatin-chitosan films. European Food Research and Technology, 226, 1127-1133.
Sztuka K., Kołodziejska I. 2008. Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności cz. I. Właściwości. Polimery, 53, 625-706.
Sztuka K., Kołodziejska I. 2008. Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności cz. II. Modyfikacje. Polimery, 53, 725-729.
Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2008. Przeciwrakotwórcze właściwości glukozynolanów zawartych w kapuście (Brassica oleracea var. capitata) oraz produktów ich rozpadu. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62, 125-140.
Tylingo R., Mazur-Sandomierska A., Sadowska M. 2008. Przydatność białka rybiego w postaci kolagenu lub żelatyny oraz polisacharydu – κ-karagenu do wytwarzania aktywnych opakowań biodegradowalnych. Polimery, 53, 576-580.
Zalewski K., Martysiak-Żurowska D., Stołyhwo A., Iwaniuk M., Nitkiewicz B., Majdan M., Socha P. 2008. Chemical composition of lipids isolated from selected organs and tissues of the raccoon dog (Nyctereutes procyonoides). Polish Journal of Environmental Studies, 17, 163-169.
Powrót do menu
2009
Grubiak K., Synowiecki J. 2009. Wykorzystanie komórek Escherichia coli transformowanych genem termostabilnej β-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania galaktozylofruktozy. Biotechnologia, 1(84), 152-162.
Macierzanka A., Szeląg H., Szumała P., Pawłowicz R., Mackie A., Ridout M. 2009. Effect of crystalline emulsifier composition on structural transformations of water-in-oil emulsions: Emulsification and quiescent conditions. Colloids and Surfaces A. Physicochemical and Engineering Aspects, 334, 40-52.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Murawska D., Wołosewicz G. 2009. The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork. Food Technology and Biotechnology, 47, 202-209.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2009. Enzymy występujące w mięsie i ich wrażliwość na wysokie ciśnienie. Medycyna Weterynaryjna, 65, 817-822.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2009. Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mięsnym i rybnym. Medycyna Weterynaryjna, 65, 455-459.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2009. Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria. High Pressure Research, 29, 443-448.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2009. Effect of lisozyme or nisin on survival of some bacteria treated with high pressure at subzero temperature. Brazilian Journal of Microbiology, 40, 767-777.
Martysiak-Żurowska D., Zalewski K., Kamieniarz R. 2009. Unusual odd-chain and trans-octadecenoic fatty acids in tissues of feral European beaver (Castor fiber), Eurasian badger (Meles meles) and raccoon dog (Nyctereutes procyonoides). Comparative Biochemistry and Physiology, B - Biochemistry & Molecular Biology, 153, 145-148.
Martysiak-Żurowska D., Borowicz A. 2009. A comparison of the spectrophotometric winkler method and the HPLC technique in the determination of 5-hydroxymethylfurfural in natural honey. Chemical Analysis, 54, 939-947.
Park Y.S., Towantakavanit K., Namieśnik J., Śliwka-Kaszyńska M., Kusznierewicz B., Kozłowska-Tylingo K., Leontowicz H., Leontowicz M., Martinez-Ayala A.L., Gorinstein S. 2009. Partial characterization of three Korean white lotus cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57, 4391-4397.
Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2009. Substancje pochodzenia roślinnego przeciwdziałające kardiotoksyczności towarzyszącej chemioterapii nowotworów. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 63, 142-158.
Sinkiewicz I., Synowiecki J. 2009. Activity and primary characterization of enzyme from Thermus ruber cells catalyzing conversion of maltose into trehalose. Journal of Food Biochemistry, 33, 122-133.
Sinkiewicz I., Synowiecki J. 2009. Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej α-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych. Biotechnologia, 2(85), 134-146.
Sinkiewicz I., Synowiecki J. 2009. Charakterystyka bakterii rodzaju Thermus i ich przydatność w biotechnologii. Biotechnologia, 3(86), 148-162.
Skierka E., Sadowska M., Rzeżuchowska E. 2009. Funkcjonalne właściwości preparatu białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Medycyna Weterynaryjna, 65, 422-426.
Staroszczyk H. 2009. Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohydrate Polymers, 77, 506-515.
Staroszczyk H. Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41.
Sztuka K., Kołodziejska I. 2009. The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl)carbodiimide (EDC). Food Hydrocolloids, 1062-1064.
Zalewski K., Martysiak-Żurowska D., Chylińska-Ptak M., Nitkiewicz B. 2009. Characterization of fatty acid composition in the European beaver (Castor fiber L.). Polish Journal of Environmental Studies, 18, 493-499.
Tynek M., Szukalska E., Bartoszek A. 2009. Influence of cabbage juices on oxidative changes of rapeseed oil and lard. European Journal of Lipid Science and Technology, 111, 1142-1149.
Powrót do menu
2010
Gromadzka J., Wardencki W., Pawłowicz R., Muszyński G. 2010. Photoinduced and thermal oxidation of rapeseed and sunflower oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 112, 1229-1235.
Kusznierewicz B., Lewandowska J., Kruszyna A., Piasek A., Śmiechowska A., Namieśnik J., Bartoszek A. 2010. The antioxidative properties of white cabbage (Brasica oleracea var. Capitata f. alba) fresh and submitted to culinary processing. Journal of Food Biochemistry, 34, 262-285.
Malinowska-Pańczyk E., Sztuka K., Kołodziejska I. 2010. Substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym jako składniki biodegradowalnych folii z polimerów naturalnych. Polimery, 55, 627-633.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2010. Możliwości wykorzystania wysokiego ciśnienia w przemyśle mleczarskim. Medycyna Weterynaryjna, 66, 470-474.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I. 2010. Możliwości zastosowania wysokiego ciśnienia w przemyśle owocowo-warzywnym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2(69), 5-15.
Piekarska A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2010. Biofumigacja jako alternatywna metoda ochrony roślin. Ecological Chemistry and Engineering S, 17, 527-547.
Staroszczyk H., Janas P. 2010. Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid. Carbohydrate Polymers, 81, 599-606.
Staroszczyk H., Janas P. 2010. Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962-969.
Synowiecki J. 2010. Some applications of thermophiles and their enzymes protein processing. African Journal of Biotechnology, 42, 7020-7025.
Śmiechowska A., Przychodzeń W., Chojnacki J., Bruździak P., Namieśnik J., Bartoszek A. 2010. Synthesis and structural characterization of novel 2-benzimidazolylthioureas: adducts of natural isothiocyanates and 2-amino-1-methylbenzimidazole. Structural Chemistry, 21, 955-964.
Śmiechowska A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2010. Determination of glucosinolates and their decomposition products - indoles and isothiocyanates in cruciferous vegetables. Critical Reviews in Analytical Chemistry, 40, 202-216.
Żelechowska E., Sadowska M., Turk M. 2010. Isolation and some properties of collagen from the backbone of Baltic cod (Gadus morhua). Food Hydrocolloids, 24, 325-329.
Powrót do menu
2011
Gorczyca G., Tylingo R. 2011. Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności drobnoustrojowej. Cz.I. Biopolimerowe materiały medyczne – kolagen, chitozan. Polimery, 56, 709-715.
Gorczyca G., Tylingo R. 2011. Biopolimery w konstrukcji nowoczesnych materiałów medycznych o aktywności drobnoustrojowej. Cz. II. Metody aktywacji antydrobnoustrojowej materiałów medycznych. Polimery, 56, 791-800.
Krajka-Kuźniak V., Szaefer H., Bartoszek A., Baer-Dubowska W. 2011. Modulation of rat hepatic kidney phase II enzymes by cabbage juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate. British Journal of Nutrition, 105, 816-826.
Kusznierewicz B., Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2011. Application of a commercially available derivatization instrument and commonly used reagents to HPLC on-line determination of antioxidants. Journal of Food Composition and Analysis, 24, 1073-1080.
Kusznierewicz B., Piasek A., Bartoszek A., Namieśnik J. 2011. The optimization of analytical parameters for routine profiling of antioxidants in complex mixtures by HPLC coupled post-column derivatisation. Phytochemical Analysis, 22, 392-402.
Lewandowska J., Bartoszek A. 2011. DNA methylation in cancer development, diagnosis and therapy – multiple opportunities for genotoxic agents to act as methylome disruptors or remediators. Mutagenesis, 26, 475-487.
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I., Saryczew M. 2011.Changes in bacterial cells induced by high pressure at subzero temperature. Systematic and Applied Microbiology, 34, 139-147.
Piasek A., Kusznierewicz B., Grzybowska I., Malinowska-Pańczyk E., Piekarska A., Azqueta A., Collins A.R., Namieśnik J., Bartoszek A. 2011. The influence of sterilization with EnbioJetâ Microwave Flow Pasteurizer on composition and bioactivity of aronia and blue-berried honeysuckle juices. Journal of Food Composition and Analysis, 24, 880-888.
Staroszczyk H. 2011. Synthesis and characterisation of starch cuprate. Food Chemistry, 129, 1217-1223.
Synowiecki J., Sinkiewicz I., Zakrzewska A., Grubiak K., Pietrow O. 2011. Beta-galactosidase activity of Meiothermus ruber cells. Journal of Food Biochemistry, 35, 1468-1473.
Powrót do menu
2012
Filipkowski P., Pietrow O., Panek A., Synowiecki J. 2012. Properties of recombinant trehalose synthase from Deinococcus radiodurans expressed in Escherichia coli. Acta Biochimica Polonica, 59, 425-431
Filipkowski P., Panek A., Felczykowska A., Pietrow O., Synowiecki J. 2012. Expression of Deinococcus geothermalis trehalose synthase gene in Escherichia coli and its enzymatic properties. African Journal of Biotechnology, 11(67), 13131-13139.
Hudecova A., Kusznierewicz B, Hasplova K., Huk A., Magdolenova Z., Miadokova E., Galova E., Dusinska M. 2012. Gentiana asclepiadea exerts antioxidant activity and enhances DNA repair of hydrogen peroxide – and silver nanoparticles-induced DNA damage. Food and Chemical Toxicology, 50, 3352-3359.
Hudecova A., Kusznierewicz B., Runden-Pran E., Magdolenowa Z., Haaplova K., Rinna A. et al. 2012. Silver nanoparticles induce premutagenic DNA oxidation that can be prevented by phytochemicals from Gentiana asclepiadea. Mutagenesis, 27, 759-769.
Kusznierewicz B., Piekarska A., Mrugalska B., Konieczka P., Namiesnik J., Bartoszek A. 2012. Phenolic composition and antioxidant properties of Polish blue-berried honeysuckle genotypes by HPLC-DAD-MS, HPLC postcolumn derivatization with ABTS or FC, and TLC with DPPH visualization. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 1755-1763.
Kusznierewicz B., Bączek-Kwinta R., Bartoszek A., Piekarska A., Huk A., Manikowska A., Antonkiewicz J., Namieśnik J., Konieczka P. 2012. The dose-dependent influence of zinc and cadmium contamination of soil on their uptake and glucosinolate content in white cabbage (Brasica oleracea var. capitata f. alba). Environmental Toxicology and Chemistry, 31, 2482-2489.
Kuźma M., Clack B., Edwards J., Tylingo R., Samaszko J., Madaj J. 2012. Structure and properties of the exopolysaccharides produced by Pseudomonas mutabilis T6 and mutabilis ATCC 31014. Carbohydrate Research, 348, 84-90.
Panek A., Pietrow O., Synowiecki J. 2012. Characterization of glucoamylase immobilized on magnetic nanoparticles. Starch-Starke, 64, 1003-1008.
Rutkowska J., Adamska A., Sinkiewicz I., Białek M. 2012. Composition of fatty acids in selected sorts of biscuits, offered for children. Acta Alimentaria, 41, 433-442.
Staroszczyk H., Pielichowska J., Sztuka K., Stangret J., Kołodziejska I. 2012. Molecular and structural characteristics of cod gelatin films modified with EDC and TGase. Food Chemistry, 130, 335-345.
Szaefer H., Licznerska B., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek A., Baer-Dubowska W. 2012. Modulation of CYP1A1, CYP1A2 and CYP1B1 expression by cabbage juices and indoles in human breast cell lines. Nutrition and Cancer, 64, 879-888.
Szaefer A., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek A., Baer-Dubowska W. 2012. Modulation of carcinogen metabolizing cytochromes p450 in rat liver and kidney by cabbage and sauerkraut juices: comparison with the effects of indole-3-carbinol and phenethyl isothiocyanate. Phytotherapy Research, 26, 1148-1155.
Szlagatys-Sidorkiewicz A., Zagierski M., Jankowska A., Łuczak G., Macur K., Bączek T., Korzon M., Krzykowski G., Martysiak-Żurowska D., Kamińska B. 2012. Longitudinal study of vitamins A, E and lipid oxidative damage in human milk throughout lactation. Early Human Development, 88, 421-424.
Tynek M., Pawłowicz R., Gromadzka J., Tylingo R., Wardencki W., Karlovits G. 2012. Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method – their characteristics, properties, and differences. European Journal of Lipid Science and Technology, 114, 357-366.
Zalewski K., Falandysz J., Jadacka M., Martysiak-Żurowska D., Nitkiewicz B., Giżejewski Z. 2012. Concentrations of heavy metals and PCBs in the tissues of European beavers (Castor fiber) captured in northeastern Poland. European Journal of Wildlife Research, 58, 655-660.
Powrót do menu
ROZDZIAŁY W MONOGRAFIACH I PODRĘCZNIKACH AKADEMICKICH (2008 – 2012)
Lewandowska J., Bartoszek A. 2008. Metylacja DNA w rozwoju, diagnostyce i terapii nowotworów. W: Na pograniczu chemii i biologii. Red. Koroniak H., Barciszewski J., Wyd. Nauk. UAM, Poznań, 252-273.
Sikorski Z.E., Pokorny J., Damodaran S. 2008. Physical and chemical interactions of components in food systems. In: Fennemas Food Chemistry. Eds: Damodaran S., Parkin L., Fennema R., CRC Press Taylor & Francis Group, London, New York, 849-883.
Synowiecki J. 2008. Thermostable enzymes in food processing. In: Recent Research Developments in Food Biotechnology. Enzymes as Additives or Processing aids. Eds. Porta R., Di Pierro P., Mariniello L., Research Signpost, Kerala, 29-54.
Kołakowska A., Sikorski Z.E. 2010. Lipids and food quality. In: Chemical, Biological and Functional Aspects of Food Lipids. Eds. Sikorski Z.E., Kołakowska A., CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 71-80.
Sikorski Z.E., Sinkiewicz I. 2010. The role of lipids in meat. In: Chemical, Biological and Functional Aspects of Food Lipids. Eds. Sikorski Z.E., Kołakowska A., CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 327-340.
Sikorski Z.E., Kołakowski E. 2010. Smoking. In: Handbook of Meat Processing. Ed. Toldr E. Wiley-Blackwell, Ames, Iowa, 231-245.
Sztuka K., Kołodziejska I. 2010. The effect of transglutaminase on the properties of salmon skin-gelatin films. In: Sea By-products as Real Material: New Ways of Application. Ed. Le Bihan E., TRN, Kerala, 75-88.
Sikorski Z.E., Kołakowski E. 2011. Seafood quality issues. In: Environmental Effects on Seafood Availability, Safety, and Quality. Eds. Daczkowska-Kozon E.G., Sun Pan B., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 10-37.
Malinowska-Pańczyk E. 2012. Fermented vegetable products. In: Fermentation. Effects on food properties. Eds. Mehta B.M., Kamal-Eldin A., Iwanski R.Z., CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, London, New York, 231-258.
Tylingo R. 2012. Process control in food fermentation. In: Fermentation: Effects on Food Properties. Eds. Mehta B.M., Kamal-Eldin A., Iwanski R.Z., CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, London, New York, 345-360.
Bartoszek A. 2012. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności. W: Chemia Żywności: Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Tom 3, rozdział 4, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 114 - 148.
Sadowska M. 2012. Skażenia żywności. W: Chemia Żywności: Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Tom 3, rozdział 5, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 149-176.
Sinkiewicz I., Sikorski Z. 2012. Skład i właściwości dymu wędzarniczego. W: Technologia Wędzenia Żywności. Red. Kołakowski E., PWRiL, Warszawa, 107-138.
Sikorski Z.E. 2012. Zakres, rozwój i znaczenie chemii żywności. W: Chemia żywności. Składniki żywności. Tom 1. rozdział 1, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 11-20.
Sikorski Z.E. 2012. Białka - budowa i właściwości. W: Chemia żywności: Sacharydy, lipidy, białka. Tom 2. rozdział 5, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 167-201.
Sikorski Z.E. 2012. Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych. W: Chemia żywności: Sacharydy, lipidy, białka. Tom 2. rozdział 6, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 202-254.
Sikorski Z.E. 2012. Niebiałkowe związki azotowe. W: Chemia żywności: Sacharydy, lipidy, białka. Tom 2. rozdział 8, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 273-290.
Sikorski Z.E. 2012. Interakcje składników żywności. W: Chemia żywności: Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności. Tom 3. rozdział 7, wyd. VI. Red. Sikorski Z.E., WNT, Warszawa, 204-222.
Sikorski Z. 2012. Foreword. In: Dictionary of Food Compounds with CD-ROM, Second Edition, Ed. Shmuel Yannai, CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012, xi-xiv.
Powrót do menu
ZGŁOSZENIA PATENTOWE (2008-2012)
Zgłoszenie patentowe nr P. 384563. Sposób i urządzenie do otrzymywania wzbogaconej w olej mąki z nasion szarłatu. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Wilczewski T., Martysiak-Żurowska D. (27.02.2008)
Zgłoszenie patentowe nr P. 384854. Wędliny zwłaszcza kiełbasy i sposób wytwarzania wędlin zwłaszcza kiełbas. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Nowak Z., Bartoszek-Pączkowska A., Kusznierewicz B., Lewandowska J., Szukalska E., Tynek M., Kołodziejska I., Namieśnik J.,Malinowska-Pańczyk E., Wolska L. (04.04.2008)
Zgłoszenie patentowe nr P. 392002. Sposób otrzymywania oleju rybiego z odpadów ryb tłustych, zwłaszcza łososi. Politechnika Gdańska, Gdańsk; MK AQUA sp. z o.o., Szczecin. Tynek M., Kołodziejska I., Pawłowicz R., Głowacz A., Martysiak-Żurowska D., Malinowska-Pańczyk E., Kasprzak J., Malek J. (26.07.2010)
Zgłoszenie patentowe nr P. 392388. Sekwencja DNA, startery oligonukleotydowe, sekwencja DNA wraz z miejscami rozpoznawania dla enzymów restrykcyjnych NdeI i XhoI, wektor ekspresyjny i sposób jego otrzymywania, rekombinantowy szczep Eschrichia coli Rosetta (DE3) pLysS i jego sposób otrzymywania oraz sposób wytwarzania białka rekombinantowego z metką oligohistydynową syntazy trehalozy (ST) Deinococcus radiodurans DSMZ 20539. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Filipkowski P., Synowiecki J., Licznerska K., Pietrow A., Panek A. (14.09.2010)
Zgłoszenie patentowe nr P. 393011. Starter oligonukleotydowy i sposób rozróżniania szczepów mieszańcowych należących do grupy boczniaka ostrygowatego Pleurotus ostreatus. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Filipkowski P. (22.11.2010)
Zgłoszenie patentowe nr P. 393026. Sekwencja DNA, startery oligonukleotydowe, sekwencja DNA wraz z miejscami rozpoznawania dla enzymów restrykcyjnych NdeI i XhoI, wektor ekspresyjny i sposób jego otrzymywania, rekombinantowy szczep Escherichia coli BL21(DE3) pLysS i jego sposób otrzymywania oraz sposób wytwarzania białka rekombinantowego z metką oligohistydynową syntazy trehalozy (ST) Deinococcus geothermalis DSMZ 11300. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Filipkowski P., Synowiecki J., Felczykowska A., Panek A., Pietrow O. (23.11.2010)
Zgłoszenie patentowe nr P. 397536. Starter oligonukleotydowy, sekwencja DNA wraz z miejscami rozpoznania dla enzymów restrykcyjnych NdeI i XhoI, wektor ekspresyjny i sposób jego otrzymywania, rekombinantowy szczep Escherichia coli BL21 (DE3) pLysS i jego sposób otrzymywania oraz sposób wytwarzania białka rekombinantowego syntazy trehalozy (ST) typu dzikiego Deinococcus geothermalis DSMZ11300. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Filipkowski P., Synowiecki J., Panek A., Pietrow O. (22.12.2011)
Zgłoszenie patentowe nr P. 400078. Sposób wytwarzania chitozanowo–białkowego materiału biopolimerowego. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Gorczyca G., Tylingo R. Szweda P. Milewski S. Sadowska M., Zalewska M. (20.07.2012).
Powrót do menu
PATENTY (2008-2012)
Patent PL 209684. Sposób unieruchamiania enzymów. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Synowiecki J., Wołosowska S. (19.04.2011)
Patent PL 209544. Sekwencja DNA, sekwencja DNA wraz z miejscami rozpoznania dla enzymów restrykcyjnych NcoI i HindIII, wektor ekspresyjny i sposób jego otrzymywania, rekombinantowy szczep Escherichia coli TOP10/F' i jego sposób otrzymywania oraz sposób wytwarzania termostabilnego białka SSB-podobnego Deinococcus murrayi DSMZ11303. Politechnika Gdańska, Gdańsk. Kur J. Filipkowski P. (30.09.2011)
Patent PL 213261. Sposób otrzymywania oleju rybiego z odpadów ryb tłustych, zwłaszcza łososi. Politechnika Gdańska, Gdańsk; MK AQUA sp. z o.o., Szczecin. Tynek M., Kołodziejska I., Pawłowicz R., Głowacz A., Martysiak-Żurowska D., Malinowska-Pańczyk E., Kasprzak J., Malek J. (23.08.2012)
Powrót do menu |